kurde planowalem sobie wygluszyc w megance drzwi, ale jak ostatnio zajrzalem i zobaczylem ten syf to sie zastanawiam czy grzebac sie w tym gownie. tobie oczywiscie fajnie jak zwykle poszlo :wink:
Ogrzewanie tylnej szyby - usterka ? Prośba
Zwiń
X
-
Ogrzewanie tylnej szyby - usterka ? Prośba
Mam do kolegów / koleżanek prośbę o sprawdzenie działania ogrzewania tylnej szyby w O3 liftback, chodzi mi o grzanie trzech pierwszych "drucików (linii)" od góry szyby tych co idą przez 3 światło stopu czy one w Waszych samochodach działają. Mam za sobą pierwszy przymrozek rano włączyłem ogrzewanie tylnej szyby praktycznie od razu zaczęła się odmrażać tylko te trzy pierwsze paski od góry szyby tak jakby w ogóle nie grzały albo grzeją tak słabo, że nie rozmrażają szyby w tym miejscu. Nie wiem czy to jest usterka czy może tak to jest zrobione a te 3 linie są wykorzystywane tylko jako np. antena do radia. Prosiłbym o praktyczne sprawdzenie u siebie działania tych 3 linii (drucików) pierwszych od góry, chodzi mi praktyczne sprawdzenie a nie teoretyczną odpowiedź bo teoretycznie chyba powinny działać. Nocami już występują przymrozki może ktoś będzie miał okazję przetestować.
-
-
Mnie całą czyści - przy deszczach sprawdzało się cały czas więc przy przymrozkach też powinno. Jedź do ASO. A antena to te paski w pionie :PPozdrawiam,
Bomber
-
-
Mi przeszkadza, że w O3 liftback szyba jest mniejsza i mam ograniczoną widoczność do tyłu i dlatego przymierzam się do kombi, stąd dodatkowe "ograniczenie" z nieodmrożenia szyby może nie być za ciekawe. Ale to może dlatego, że mam uraz z mniejszego auta, gdzie jeśli w bocznych lusterkach nie dojrzałem dojeżdżającego od tyłu auta, to dopiero we wstecznym widziałem jak mi siedziało na tyłku, ale tu była kwestia proporcji wzrostu do wielkości auta
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez QgarMi przeszkadza, że w O3 liftback szyba jest mniejsza i mam ograniczoną widoczność do tyłu i dlatego przymierzam się do kombi, stąd dodatkowe "ograniczenie" z nieodmrożenia szyby może nie być za ciekawe. Ale to może dlatego, że mam uraz z mniejszego auta, gdzie jeśli w bocznych lusterkach nie dojrzałem dojeżdżającego od tyłu auta, to dopiero we wstecznym widziałem jak mi siedziało na tyłku, ale tu była kwestia proporcji wzrostu do wielkości autaOctavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY
Komentarz
-
-
Dziwne jest jedno, że akurat te trzy paski przechodzą przez świtało stopu i ono pozostaje nieodmrożone, jeżeli chodzi o widoczność to tego obszaru szyby nie widać w lusterku ale to światło stopu nieodmrożone jest troszkę dziwne............. Co do tych pasków nie widzę żadnej różnicy pomiędzy tymi 3 a resztą.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszc2te trzy paski przechodzą przez świtało stopu i ono pozostaje nieodmrożone,O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kylo76Zamieszczone przez lukaszc2te trzy paski przechodzą przez świtało stopu i ono pozostaje nieodmrożone,
PzdrPzdr, Fredy
Silnik w mojej O3 smaruje olej
Komentarz
-
-
Koledzy mający O3 sprawdźcie czy w waszych bocznych tylnych szybach nie ma ma cienkiej ścieżki od anteny?
Być może się pomyliłem i O3 ma zmianę miejsca montażu anteny.
W O2 druga antena jest w tylnej szybie i tym się sugerowałem. Musze zajrzeć do ELSA i zobaczyć co tam jest dla O3.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
mascotte, nie wiem czy dla wszystkich, bo według waszych opisów nie grzeją paski idące przez światło STOP. Jaki cel miałby producent planując samochód w którym odmraża szybę a nie odmraża pasa na górze gdzie jest światło STOP. Też byłem święcie przekonany, że tam idzie antena, ale patrząc na schemat elektryczny po bokach szyby (pod czarnym zgrubieniem przy złączkach od ogrzewania) umieszczone są filtry przeciwzakłóceniowe FM. Oznaczało by to, że całe ogrzewanie na tylnej szybie jest anteną dla radia. Więc dlaczego 3 górne paski nie grzeją? Jakaś wada w szybach?
Nie mam pod ręka O3 aby to sprawdzić.
kylo76 samochód z radiem 2xDIN ma dwie anteny.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kecajmascotte, nie wiem czy dla wszystkich, bo według waszych opisów nie grzeją paski idące przez światło STOP. Jaki cel miałby producent planując samochód w którym odmraża szybę a nie odmraża pasa na górze gdzie jest światło STOP. Też byłem święcie przekonany, że tam idzie antena, ale patrząc na schemat elektryczny po bokach szyby (pod czarnym zgrubieniem przy złączkach od ogrzewania) umieszczone są filtry przeciwzakłóceniowe FM. Oznaczało by to, że całe ogrzewanie na tylnej szybie jest anteną dla radia. Więc dlaczego 3 górne paski nie grzeją? Jakaś wada w szybach?
Nie mam pod ręka O3 aby to sprawdzić.
kylo76 samochód z radiem 2xDIN ma dwie anteny.Octavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kecajkylo76 samochód z radiem 2xDIN ma dwie anteny
Zamieszczone przez kecajWięc dlaczego 3 górne paski nie grzeją?O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kylo76Żebyśmy się dobrze rozumieli, one nie grzeją TYLKO w miejscu światła stop, przynajmniej u mnie. Wczoraj rano grzałem szybę (rosa) i odparowało (prawie) całą szybę z wyjątkiem kawałka na 3 stopie (odparowane - mokre - odparowane).
Komentarz
-
-
Całkiem możliwe jest to co piszesz ale patrząc z punktu bezpieczeństwa wolał bym mieć odmrożone 3 światło stopu szczególnie zimą.
Piszesz kolego o lutach i ich ochronie przed temperaturą ale przecież w lato przez szybę w słoneczny dzień to światło nagrzewa się dużo silniej niż od ogrzewania szyby. Dziwne jak dla mnie to jest z tym brakiem odmrażania 3 światła stopu.
Komentarz
-
Komentarz